Waarom auto schorsen
Als je een auto voor een langere periode niet gebruikt, kan het handig zijn deze te schorsen. Dan hoef je niet te voldoen aan (financiële) voertuigverplichtingen zoals belasting, verzekering en APK-keuring. Je auto mag dan niet op de openbare weg staan en je mag er ook niet meer mee rijden.
RDW auto uit schorsing halen: zo werkt het
Voor het beëindigen van een schorsing moet je bij de RDW zijn. Je kunt dit online regelen met behulp van je DigiD. Je kunt de schorsing ook fysiek opheffen bij een van de grotere PostNL-kantoren. Neem dan alle delen van je kentekenbewijs óf je kentekencard (het nieuwe kentekenbewijs in creditcardformaat) mee, en een geldig legitimatiebewijs.
Auto voortijdig uit schorsing halen
Als je de schorsing binnen één maand na aanvang beëindigt, moet je alsnog motorrijtuigenbelasting betalen over de hele schorsingsperiode. Je krijgt in dat geval een naheffingsaanslag. Eindigt de schorsing binnen één maand omdat het motorrijtuig niet meer op jouw naam staat? Dan hoef je geen belasting te betalen.
Auto uit schorsing halen & APK keuring
Tijdens de schorsing van je auto mag je een APK keuring uit laten voeren. Je mag dan op de dag van de keuring naar de garage rijden en hoeft geen motorrijtuigenbelasting te betalen. Je hoeft de keuring ook niet te melden. Er gelden wel andere verplichtingen:
- Je auto moet minimaal WA verzekerd zijn
- Je kiest voor de kortste route naar de garage
- Je hebt de afspraakbevestiging van de garage op zak
- Je geeft informatie van de keuring, zoals de datum van de afspraak en de naam van de garage, door aan de BelastingTelefoon Auto. Zo voorkom je een naheffingsaanslag.