Wie in een nieuwe auto wil rijden kan drie dingen doen. De auto kopen met spaargeld, een lening afsluiten of privé leasen. Wat houdt dit private leasen precies in? Wat zijn de voor- en nadelen ten opzichte van het kopen van een auto? En waar moet je rekening mee houden als je privé gaat leasen? Allianz Direct vertelt je graag meer.
Wat is private lease?
Wanneer je een leaseauto hebt, rijd je in een nieuwe auto zonder dat deze in jouw bezit is. Dit is vergelijkbaar met een auto van de zaak. Het is in feite een vorm van huren, maar dan voor een lange periode. Voor een vast bedrag per maand beschikt je over je leaseauto. De meeste kosten zijn inbegrepen in dit bedrag, je betaalt alleen voor benzine en eventueel de wasstraat en verkeersboetes.
Deze kosten zijn inbegrepen in de leaseprijs:
- Autoverzekering (All Risk)
- Pechhulp
- Onderhoud en reparatie
- Wegenbelasting (bij sommige leasemaatschappijen moet je deze zelf betalen)
- Afschrijvingskosten
De voor- en nadelen van private lease
Een groot voordeel van private lease is dat je maandelijks een vast bedrag kwijt bent. Je hebt dus geen onverwachte kosten zoals bijvoorbeeld reparaties. Je kunt in een nieuwe auto rijden, ook als je geen spaargeld hebt. Private leasen is in veel gevallen voordeliger dan het afsluiten van een geldlening om een auto mee te betalen.
Echter, zitten aan het afsluiten van een leasecontract ook nadelen. Je zit meestal meerdere jaren vast aan een leasecontract. Als je zonder werk komt te zitten, moet je nog steeds het maandelijkse bedrag betalen. Bij het afsluiten van het contract moet je aangeven hoeveel kilometers je per maand gaat rijden. Als je hier overheen gaat moet je bijbetalen. Per extra gereden kilometer betaalt je dan een bedrag van tussen de 5 en 16 cent.
Checklist: waar moet je allemaal op letten?
Er zijn tegenwoordig veel aanbieders van private leasing. Deze aanbieders vergelijken is niet altijd even makkelijk omdat de voorwaarden nogal uiteen lopen. De leasemaatschappij met de laagste prijs is daarom niet altijd het voordeligst. Dit zijn belangrijke zaken om in overweging mee te nemen:
- Wat moet je betalen voor extra opties zoals airco of navigatie?
- Welke kosten maken onderdeel uit van het leasecontract en wat moet je zelf betalen?
- Wat is de looptijd van een leasecontract en welk tarief hoort daar bij?
- Staat het leasetarief vast tijdens de gehele leaseperiode?
- Is er een eigen risico bij schade?
- Moet je een aanbetaling doen of borg betalen?
- Hoeveel kilometers mag je rijden? En wat moet je bijbetalen als je meer kilometers maakt? Krijg je geld terug als je minder kilometers rijdt?
- Wat kost het om je leasecontract af te kopen?
- Mogen andere mensen in de leaseauto rijden?
Zet al deze zaken op een rijtje voor de verschillende aanbieders en je krijgt een aardig beeld van welke leasemaatschappij bij je past. En ook of het financieel haalbaar en verstandig voor je is. Misschien is een auto kopen toch een beter idee voor jou? Vergeet dan ook niet je nieuwe auto goed te verzekeren. Bij Allianz Direct zit je goed om een autoverzekering af te sluiten. Snel en gemakkelijk online geregeld!