Wil je weten hoe je jouw auto moet overschrijven? Allianz Direct legt je stap voor stap uit hoe, wanneer en waar je dit kunt doen. Ontdek alles wat je moet weten over het overschrijven van een auto, zodat je goed voorbereid bent.
Wat betekent het overschrijven van een auto?
Als je een auto koopt of verkoopt, krijg je te maken met het overschrijven van de auto, maar wat is dat precies? Het overschrijven van een auto betekent dat de auto, en dus het kenteken officieel op jouw naam komt te staan. Dit is verplicht bij de aankoop van een nieuwe of tweedehands auto. Ben je van plan om een auto te kopen? Dan ga je met behulp van de huidige eigenaar de auto overschrijven op jouw naam. Als dit gelukt is, ben jij officieel de eigenaar!
Wat heb ik nodig bij het overschrijven van een auto of kenteken?
Voor het overschrijven van een auto zijn er een aantal dingen belangrijk om te regelen. Allereerst is het belangrijk dat de kopende partij en verkopende partij aanwezig zijn. Het overschrijven regel je samen, omdat je van beide partijen gegevens nodig hebt.
Wat is er nodig om je auto over te schrijven?
- Kentekencard of papieren kentekenbewijs;
- Tenaamstellingscode;
- Geldig Nederlands paspoort, rijbewijs of identiteitskaart;
- Schrijf je online over? Dan heb je een DigiD nodig.
Wanneer moet je een auto overschrijven?
Wanneer auto overschrijven? Je moet een auto overschrijven zodra je deze koopt of verkoopt. Het kentekenbewijs van de auto wordt dan overgeschreven, waardoor de auto officieel op naam van de nieuwe eigenaar komt te staan.
Waar kun je je auto overschrijven?
Je kunt het overschrijven van je auto regelen op drie verschillende manieren.
- Dit kan bijvoorbeeld bij een RDW-loket, waar je persoonlijk de overschrijving kunt regelen.
- Ook is het mogelijk om naar een postkantoor te gaan.
- Daarnaast kun je het online doen via de website van de RDW. Hiervoor heb je een DigiD nodig.
Auto online overschrijven
Het proces van het online overschrijven van je auto is eenvoudig en snel. Via de website van de RDW kun je met je DigiD de overschrijving regelen. Door een aantal stappen te volgen staat de auto binnen enkele minuten op jouw naam.
Voor meer details over het online overschrijven kun je hier de volledige uitleg bekijken.
Auto overschrijven bij een RDW balie of op het postkantoor
Bij een RDW balie of postkantoor kun je eenvoudig de overschrijving van jouw auto regelen. Neem hiervoor je kentekenbewijs, een geldig identiteitsbewijs en de tenaamstellingscode mee. De kosten voor een overschrijving zijn laag, maar kunnen per locatie verschillen. De kosten voor het tenaamstellen via de RDW kun je vinden op hun website.
Hoe kan ik mijn auto overschrijven? Volg dit stappenplan
Stap 1: Auto overschrijven op naam met kentekencard of rijbewijs
Als je je auto wilt overschrijven, is het belangrijk om de juiste documenten te verzamelen en de juiste stappen te volgen. Sinds 2014 is het papieren kentekenbewijs vervangen door een kentekenbewijs op creditcardformaat, ook wel de kentekencard genoemd. Deze vervangt het oude, driedelige papieren kentekenbewijs. Als je nog een papieren kentekenbewijs hebt, neem dan het tenaamstellingsbewijs en het overschrijvingsbewijs mee. Heb je een kentekencard, zorg er dan voor dat je deze meeneemt samen met de tenaamstellingscode, die bestaat uit 9 cijfers. De koper moet ook een geldig legitimatiebewijs meenemen.
Stap 2: Auto (digitaal) overschrijven op verschillende manieren
Wil je jouw auto (digitaal) overschrijven? Lees hier hoe je dit kunt doen.
Om de overschrijving te kunnen regelen, moeten zowel de koper als de verkoper aanwezig zijn. Er zijn verschillende manieren waarop je de overschrijving kunt regelen:
- Bij een RDW-balie.
- Bij een locatie van PostNL (check de website van PostNL voor beschikbare locaties).
- Kenteken online overschrijven via de RDW-website.
- Bij een autobedrijf met een kentekenloket dat erkend is door de RDW.
Het is ook mogelijk om de auto online over te schrijven. Hiervoor heb je een DigiD nodig om je identiteit te bevestigen en moet je de DigiD-app met ID-check op je telefoon hebben staan. Ook is een Nederlands identiteitsbewijs nodig. Zo kun je gemakkelijk via de RDW de auto online op jouw naam laten zetten.
Stap 3: Het vrijwaringsbewijs
Na de overschrijving ontvangt de verkoper een vrijwaringsbewijs. Dit bewijs toont aan dat de auto niet langer zijn/haar eigendom is en het kenteken dus niet langer op naam van de verkoper staat.
Tip! Als je een auto op deze manier koopt, controleer dan ook of er nog openstaande boetes op het kenteken staan. Na uitgifte van het vrijwaringsbewijs worden eventuele openstaande boetes namelijk overgedragen aan de koper, en daar zit je natuurlijk niet op te wachten.
Extra tip! Voordat je de auto overhandigt aan de nieuwe eigenaar, is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat de auto niet meer op jouw naam staat. Zolang dit nog het geval is ben je namelijk verplicht om de auto te verzekeren, wegenbelasting te betalen, een APK-keuring te laten uitvoeren en eventuele bekeuringen te betalen.
Door alles netjes af te handelen voordat de auto van eigenaar wisselt, voorkom je eventueel misbruik.
Stap 4: Auto overschrijven - documenten overhandigen
Nadat het vrijwaringsbewijs is geregeld, moet de verkoper een aantal documenten aan de koper overhandigen. Bij een papieren kentekenbewijs moet je denken aan het voertuigbewijs en het APK-keuringsrapport. Bij een kentekencard is alleen het APK-keuringsrapport nodig. Zo rond je het overschrijven van de auto helemaal af.
Auto overschrijven gelukt? Kies voor een goede autoverzekering!
Bij de koop of verkoop van een auto is het ook belangrijk om aan je autoverzekering te denken. Als je de verkoper bent, vergeet dan niet om je autoverzekering op te zeggen. Check hieronder welke situatie voor jou geldt:
Ik verkoop mijn auto en koop geen nieuwe auto
Als je jouw auto verkoopt en het overschrijven van de auto is gelukt, is het belangrijk om je autoverzekering niet te vergeten. Verkoop je de auto en koop je geen nieuwe auto? Dan kun je de autoverzekering voor de verkochte auto per direct opzeggen.
Ik verkoop mijn auto en koop een nieuwe auto
Verkoop jij je auto, maar heb je ook een nieuwe auto gekocht? Als je een auto vervangt door een nieuwe, regel je het omzetten van de autoverzekering makkelijk zelf in Mijn Account. Ga naar “Mijn Verzekeringen” en kies voor “Aanpassen”. Hier pas je de verzekerde auto aan door de stappen te doorlopen en zo heb je binnen enkele minuten de autoverzekering op je nieuwe auto gezet. Je schadevrije jaren worden automatisch overgenomen en de verzekering voor je oude auto wordt stopgezet. Wel zo makkelijk!
Ik koop een auto
Zodra de overschrijving van de auto rond is, ben jij verantwoordelijk voor de auto met betrekking tot onder andere de autoverzekering. Als je direct met je nieuwe auto wilt wegrijden, is het dus slim om de autoverzekering op tijd te regelen. Zorg ervoor dat je verzekerd bent! Check dan ook de autoverzekeringen van Allianz Direct en sluit binnen enkele minuten de autoverzekering voor je nieuwe auto af. Bereken nu je premie op onze website en kies voor de betrouwbare dekking en uitstekende service van Allianz Direct.
Auto overschrijven verzekering is het cruciaal om te zorgen dat je altijd goed verzekerd blijft, zowel bij de verkoop als aankoop van een auto.
Veelgestelde vragen
We helpen je graag verder
Kun je bij elk PostNL punt auto overschrijven?
Bij de meeste PostNL punten kun je dit regelen. Het is handig om vooraf te controleren of het specifieke PostNL punt deze service biedt. De meeste grotere locaties hebben de faciliteiten om dit te doen. Let op: Neem altijd je kentekencard en legitimatiebewijs mee om de overschrijving te kunnen voltooien.
Kan ik thuis auto overschrijven?
Ja, je kunt de overschrijving van een auto thuis doen via de website van de RDW. Zorg dat je jouw DigiD inloggegevens bij de hand hebt en dat je de tenaamstellingscode van de auto hebt ontvangen van de verkoper. Na het invullen van de juiste gegevens wordt de overschrijving verwerkt.
Waar kan ik mijn auto overschrijven?
Je kunt je auto overschrijven bij een RDW-loket, een postkantoor of online via de website van de RDW. De RDW-loketten zijn verspreid over Nederland en zijn vaak te vinden bij grotere gemeentehuizen.
Hoe ziet kentekenbewijs deel 2 eruit?
Het kentekenbewijs deel 2, ook wel bekend als de tenaamstellingscode, bestaat uit een unieke code van negen cijfers. Deze code ontvang je van de verkoper bij de aankoop van jouw nieuwe auto en heb je nodig voor het overschrijven op jouw naam. Het is belangrijk deze code veilig te bewaren, want je hebt hem ook nodig als je de auto later weer wilt verkopen.
Kun je online een auto overschrijven?
Dat kan zeker! Je kunt gemakkelijk en snel je auto online overschrijven via de website van de RDW. Hiervoor heb je jouw DigiD en de tenaamstellingscode nodig.
Wat kost digitaal overschrijven?
De kosten voor het digitaal overschrijven van een auto kunnen verschillen, maar liggen meestal rond de €10.
Kun je auto op naam zetten met DigiD?
Ja, je kunt jouw auto op naam zetten met DigiD. Dit kan gemakkelijk en snel via de website van de RDW. Binnen enkele minuten staat de auto op naam van de nieuwe eigenaar!
Wij staan voor je klaar in heel Europa
Ga jij ook veilig en verzekerd de weg op met Allianz Direct? We zetten de voordelen op een rijtje.
- 1
Altijd vervangend vervoer bij schade
- 2
24/7 directe hulp en service
- 3
Meest gekozen op Independer
Was dit artikel nuttig?